Johannes Marinus over biologisch boeren

De Familie Marinus, heeft een biologisch melkveebedrijf in Twijzel midden in de mooie Noardelike Fryske Wâlden. Er zijn 110 melkkoeien met 60 stuks jongvee. De koeien worden met gras gevoerd, aangevuld met een kleine gift biologisch krachtvoer. In 2015 zijn ze biologisch gecertificeerd. De familie beheert 70 ha natuurgrond. en in totaal is er 124 ha beschikbaar.

Johannes Marinus (44) zat op de Middelbare Landbouwschool toen de eerste milieucoöperaties, rond Eastermar (VEL) en Achtkarspelen (VANLA), actief werden. Om te kunnen boeren in het biodiverse landschap van de Wâlden waren de lessen van Jaap van Bruchem waardevol. Johannes leerde met minder eiwit te voeren dan volgens de gangbare normen die hij op school meekreeg. In 2015 kwam een kans om via de provincie 50 ha natuurgrond in pacht te krijgen. Toen is de stap gezet naar biologisch boeren. Dit leidde tot nieuwe manieren van omgaan met voer en mest, nog steeds naar volle tevredenheid.

Om de koeien optimaal te voeden wordt natuurgras ingepast in het rantsoen door dit te combineren met hoogwaardige grasklaver van biologische akkerbouwers uit Engwierum. Dit eiwitrijke gras wordt ‘dagvers’ opgehaald en ‘s nachts bijgevoerd. Dit biedt in (droge) zomermaanden, naast schraal weidegras, voldoende compensatie om 7000 kg melk per koe te realiseren, met relatief weinig krachtvoer. Met MRIJ gekruiste Holsteinkoeien kunnen met dit eiwitarme rantsoen toch in goede conditie blijven.

De stikstofplannen van het Kabinet geven enige zorgen omdat volgens het ‘stikstofkaartje’ in dit gebied 47% reductie gerealiseerd moet worden. Terwijl de manier waarop deze boeren hier (samen)werken juist een oplossing kan zijn voor verlaging van de emissies vanuit de landbouw. Deze bioboer gebruikt géén kunstmest, maar benut de klaver die de stikstof zelf uit de lucht haalt en opslaat in de bodem. Lage krachtvoergiften en optimaal gebruik van beschikbaar ruwvoer uit de omgeving zet deze koeien juist in hun kracht. Ze maken van laagwaardig gras-eiwit een superproduct, onze biologische melk. De provincie moet daarom nu een keuze maken om bedrijven die op deze manier werken als een oplossing te zien in plaats van een probleem!


Bent u nieuwsgierig? We kunnen u meer vertellen over wat biologisch boeren inhoudt op 27 augustus op onze open boerderijdag (Tsjerkebuorren 43 Twijzel, 10:00 – 16:00).